Reacties, recensies en publiciteit

5 augustus 2021
Ik heb het boek Mensdier met plezier gelezen. Een toegankelijk geschreven boek, waarin grote liefde voor en kennis van de natuur worden afgewisseld met mijmeringen over actuele onderwerpen. In de overpeinzingen zit genoeg stof om over door te praten. Ik vind het mooi dat het optimisme in het boek overheerst. Vaak genoeg lees je tegenwoordig stukken in de krant waarin de somberheid niet van de lucht is.
Marian Jager, Oosterwolde

22 juli 2021
Heb genoten van dit prettig geschreven boek. Het is alsof je meewandelt in Frankrijk en Nederland en samen met Maria terugkijkt op de belevenissen van die dag/week. Er is veel aandacht voor dat wat het leven de moeite waard maakt op haar zoektocht naar een mooiere samenleving.
Marleen Munniksma, Amsterdam

19 juli 2021
Bedankt voor het boek Het Mensdier! Een fijn, opbeurend, duidelijk en mooi geschreven boek! Ook leerzaam!
Familie Boonstra, Appelscha

Bol.com recensie
Waardevol boek over de natuur en de mens. Ik raad dit product aan

  • MarianneJoanne
  • 60-69 jaar
  • Nieuwegein
  • 18 juli 2021

Een prachtig geschreven verhaal in dagboekvorm – een vorm waar ik eigenlijk niet van hou, maar die hier geen moment storend is. Het is vooral een relaas van het leven – en dan in het bijzonder de natuur – zoals de auteur die ervaart rondom haar woning op het Franse platteland, hoe ze vanuit die paradijselijke plek het wereldnieuws tot zich neemt en als antropoloog het ‘mensdier’ beschouwt en analyseert. Het is ook een uiting van verontwaardiging, bewondering en ongerustheid over hoe het mensdier in de wereld staat. Geloof, politiek, oorlogen, alles komt aan bod. Haar liefdevolle beschrijvingen van de verschillende diersoorten maakt het lezen tot een feest. De vreugdevolle spanning m.b.t. haar wildcamera’s springt op je over, je wilt net zo graag als zij weten wat er nu weer op beeld staat … de boommarter, de das of toch weer die vos. En welke natuurliefhebber kent niet het gevoel dat je bekruipt als je een hek van een weiland ziet openstaan … daar móét je doorheen toch?

‘Kraanvogels! Cirkelend winnen ze hoogte, het kroekroekroe aanzwellend en afnemend, draaiend naar links, draaiend naar rechts, met zilverwit in de zon oplichtende vleugels. De twee groepen laten zich in lange linten afzakken om verderop samen te komen, opnieuw omhoog cirkelend, hoger en verder, om ten slotte in een rechte lijn naar rechts, in zuidwestelijke richting op te lossen.’

De overgangen tussen de tekstdelen over de wilde dieren om haar heen en de mensenwereld gaan vloeiend in elkaar over, metaforisch zelfs hier en daar. Maria Quist voelt zich betrokken en verantwoordelijk en zal al wat waardevol is met haar pen verdedigen en uitdragen, en dit voelt ze niet alleen als haar recht, ze vindt het vooral haar plicht! En daar is ze met dit boek met verve in geslaagd. Als ik dan toch een minpuntje moet noemen: het geregeld ontbreken van persoonlijk voornaamwoorden (‘Herinner mij i.p.v. Ik herinner mij…), maar daar is het dan ook een dagboek voor, denk ik dan maar.

16 juli 2021
Wat kun jij schrijven zeg en ‘kijken’ – zowel naar de natuur als naar mede-mensdieren. Met plezier gelezen (en voor herlezen vatbaar) en nieuwe gezichtspunten verkregen om over na te denken. Tav de mensdieren waardeer ik zeer de ruime, beyond set boundaries en doorgaans positieve opvattingen, je belezenheid, historische reflecties en dat alles vaak eindigend in een ‘down to earth’ / no nonsense conclusie. Bedankt!
Maarten Kruijtzer, Rye

Hoogeveensche Courant en Meppeler Courant
Eenzaamheid zoeken en je laten troosten. ‘Op een afgelegen plek de waarde van al het leven ontdekken’
Lees verder

20 juni 2021
Ik heb enorm veel leesplezier aan je boek beleefd. Je hebt me meegenomen op aangename, leerrijke wandelingen die zo enthousiast verteld en beschreven werden dat het leek alsof ik zelf in Frankrijk was. Bijzonder hoe je erin slaagt je gedachten, meningen en gevoelens onder woorden te brengen.
Vivianne van Eesbeek, Mechelen

12 juni 2021
Interview op Cassata radio Drenthe van 12 juni 2021. Vanaf 42:10 minuten.
https://www.rtvdrenthe.nl/radio/programma/3/Cassata/aflevering/64044